AEGEE ne demek?
Türkçe okunuşu “aeje” olan AEGEE, Fransızca açılımı “ Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe” olan kelimelerin kısaltmasını simgeler. İngilizcesi, European Students’ Forum olup Türkçesi Avrupa Öğrencileri Forumu’dur.
Avrupa’da 200’den fazla şehirde örgütlenmiş olan AEGEE’nin 13,000’den fazla üyesi vardır. 18-35 yaş arasındaki üniversite öğrencileri veya genç profesyonellerin tümü AEGEE üyesi olabilir. Ayrıca AEGEE disiplinler arası bir kuruluş olduğundan, hangi alanda eğitim görüyor olursanız olun üye olabilirsiniz.
Ne zaman kimin aklına böyle bir şey gelmiş? Sonra neler olmuş?
Kuruluş, 1985 yılında Paris’teki birkaç üniversite öğrencisinin ve Franck Biancheri girişimiyle kurulmuştur. Temel fikri o dönemlerde oldukça gündemde olan “Avrupa Kimliği ve kavramını”, Avrupalı gençler arasında tartışmaya açmak, bunu yapılacak uluslararası etkinliklerle yaşayarak oluşturmaktadır.
Başlangıçta sadece o zamanki adıyla Avrupa Topluluğu (AT) ülkelerine açık olan AEGEE, Avrupa’nın sadece AT ile sınırlanamayacağı görüşünün etkisiyle diğer ülkelere de yayılmış, Sovyet Bloğu’nun çökmesinin hemen ardından da Doğu Avrupa ve Balkanlar’da üye kazanmaya başlamıştır.
Hızla büyümekte olan bu dinamik ağ, Avrupa çapındaki birçok kuruluşun desteğini de kazanmıştır: Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi ve UNESCO’da temsil edilen en büyük öğrenci oluşumları arasındadır.
Mikhail Gorbachev (Eski SSCB Devlet Başkanı), Vaclav Havel (Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı), Arpad Goencz (Macaristan Cumhurbaşkanı) gibi Avrupa çapında hamileri bulunmaktadır.
Neden böyle bir organizasyon var?
AEGEE herhangi bir politik fikre bağlı değildir. Ancak içinde bulunduğu toplumu ve ‘Sınırsız Avrupa’ fikrini gerçekleştirebilmek için belirli amaçları vardır:
Barış yolunda bütün engelleri, düşmanlıkları, sonradan yaratılmış bölünmeleri ve zorla varsayılan farklılıkları aşmış bir Avrupa oluşturmak,
Avrupa Kültür ve uygarlığının anlaşılması ve tanımlanması için çalışmak ve öğrenci hareketliliği ile birlikte Avrupa anlayışını gençler arasında yaygınlaştırmak,
Bölgesel özelliklere ve kültürel farklılıklara saygı gösterirken bunların Avrupa üst kimliğiyle bir sentez oluşturmak,
Özgürlük, demokrasi, insan hakları, tolerans, barış gibi kavramların daha uygulanabilir olabilmesi için çalışmak,
Eğitimin temel bir hak olduğu anlayışını yerleştirmek ve bundan herkesin yararlanabilmesi için çaba göstermek,
Avrupa’nın bugününe ve geleceğine şekil verirken Avrupa dışı kültürleri de tanımak ve desteklemek, onların da güvenliğine ve mutluluğuna katkıda bulunan açık bir Avrupa yaratmak,
Refahın sağlanması yolunda yaratıcılığın ve gelişmenin desteklenmesi, çevrenin korunması ve dünyanın yoksun uluslarına yardım edilmesi yönünde çaba sarf etmek.
Neler yapar?
- Konferans, sempozyum ve seminerler:
Yıl içinde her ay birkaç AEGEE lokalinde düzenlenen ve farklı konular üzerine yoğunlaşmış konferanslar gerçekleşir. Çok çeşitli konularda (kültür, ekonomi, politika, şarap tatma, fizik, barış, sürdürülebilirlik vb…) gerçekleşen bu aktiviteler genelde 4 ila 7 gün sürmekte ve Avrupa’nın her yerinden gelen gençler, beraber geçirdikleri bu sürede hem tartışıp fikir alışverişi yapmakta, vizyonlarını genişletmekte ve farklı kültürleri yakından tanıyarak kaynaşmaktadırlar.
- Lobi Çalışmaları:
Bir sivil toplum kuruluşu olarak AEGEE, içinde bulunduğu toplum genelinde kamuoyu oluşturmak ve temsil ettiği Avrupa gençliğini ilgilendiren konularda karar mekanizmalarına fikir bildirmek için lobi çalışmaları yapar. Bunların başında “Erasmus, Socrates vb.” eğitim programları gelmektedir. Son dönemde ise vize politikaları konusunda da lobi çalışmaları yapılmaya başlanılmış ve öğrencilere karşı daha şeffaf ve esnek politikalar izlenmesi konusunda kampanyalar başlatılmıştır.
- Projeler:
AEGEE Europe bünyesindeki proje grupları, Avrupa çapında projeler gerçekleştirmektedir. Bu projeler barış, insan hakları, eğitim, sürdürülebilirlik vb. konularda gençlerin de söz sahibi olmasını ve değişime öncü olmalarını sağlamaktadır.
- Yaz Üniversiteleri:
Genellikle 15 gün süren ve yaz döneminde düzenlenen bu etkinlikler farklı temalara sahiptirler. Örneğin: spor, dil, kültür, sürdürülebilirlik, politika, insan hakları vb. Her yıl birçok AEGEE lokali yaz üniversiteleri düzenlemekte ve farklı kültürlerden insanları misafir etmektedirler. Her yıl bahar aylarında AEGEE lokallerine gönderilen yaz üniversitesi kitapçıkları sayesinde bu etkinliğe katılmayı düşünen üyeler istedikleri alan, tarih, şehir, konusunda bilgi edinebilirler. Ayrıca internet üzerinden de yaz üniversitesi bilgilerine ulaşılabilmektedir.